Wat is MS ?

Wat is MS in het kort?

Multiple Sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.

Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. Deze uitlopers hebben een isolerende laag die myeline heet. Hier gaat het mis als je MS hebt: door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond je zenuwvezels.

Dit betekent dat je hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden naar bijvoorbeeld je armen. Deze kun je dan minder makkelijk bewegen.

Je afweersysteem valt de eigen zenuwcellen aan. Daarom wordt MS ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Zo’n aanval noem je een schub (spreek uit als sjoep) en veroorzaakt een ontsteking. Hierdoor ervaar je opeens klachten. De ontstekingen veranderen uiteindelijk in harde plekken in het zenuwstelsel. Letterlijk betekent multiple sclerose dan ook meervoudige (multiple) littekens (sclerose).

 

Naast ontstekingen krijg je vaak ook te maken met een ander ziekteproces: het zenuwweefsel werkt langzaamaan steeds slechter. Dit komt doordat je afweersysteem bij schubs het myelinelaagje niet alleen aanvalt maar dikwijls uiteindelijk vernietigt. Wat je hiervan merkt? Meer klachten en weinig verbetering. Kortom, een langzame, algehele achteruitgang, al geldt dit lang niet voor alle mensen met MS.

MS verloopt bij iedereen anders. Vooraf valt niet te zeggen hoe de ziekte verloopt en welke klachten je krijgt. De een ervaart klachten die een ander nooit krijgt. Ook de ernst van zo’n klacht verschilt vaak. Neem bijvoorbeeld krachtverlies in je benen: sommigen ervaren zware benen, anderen belanden in een rolstoel. Vanwege de grilligheid van de ziekte, kun je de ene dag bijvoorbeeld een stukje lopen, waar je de andere dag een rolstoel voor nodig hebt. Een oplossing voor MS is er niet. Er zijn medicijnen om de ziekte af te remmen, maar genezende middelen bestaan (nog) niet. Mensen met MS kunnen wel gewoon oud worden.