Blog #21 Orthese

Wat is dat nou weer een orthese? De meesten mensen kennen wel het begrip prothese. Dat is een kunstmatige vervanging of correctie van een lichaamsdeel, orgaan, of onderdeel van een orgaan. Zoals in de volksmond een ‘kunstbeen’ of een ‘kunstgebit’.
Een orthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie van standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten of van de wervelkolom. En ik heb ze, (zei ze blij verrukt), de EVO’s (EnkelVoetOrthese) !

Ik noem ze gekscherend mijn “nieuwe voeten”. Ze gaan me helpen om korte afstanden met ongeveer 35% minder energieverbruik af te leggen. Door de supermarkt, of door het revalidatiecentrum of ziekenhuis. Ik noem maar wat. Ik ben heel erg benieuwd wat het me gaat brengen. Mijn nieuwe voeten geven me tijdens de loopbeweging steun in de voet/enkel en kuit. Je hangt er als het ware een beetje in. En als ik stil sta, omdat de rij aan de kassa zo lang is, dan kan ik dat langer volhouden. Ik ben Revant Breda in ieder geval dankbaar dat ze deze optie hebben aangedragen. Nu is het een kwestie van wennen, oefenen en ervaren. Dat er dan ook nog twee heren à la Assepoester aan m’n voeten lagen, tijdens het aanmeten en passen, is een bonus…..

Wenda